Strabismul, chiar dacă este sau nu vizibil din punct de vedere estetic, afectează în mod negativ vederea.
Ochii aliniați normal trimit creierului două imagini separate și egale ale aceluiași obiect, imagini care se combină pentru a forma o altă imagine clară și corectă.
Ochii nealiniați trimit către creier două imagini inegale ale obiectului privit, creând o a treia imagine de obicei neclară și dificil de văzut. Din această cauză, în strabism, se produce adesea suprimarea imaginii unui ochi (creierul ignoră imaginea unui ochi).
Strabismul poate fi moștenit, dar poate fi cauzat și de diverse traume sau de anumite boli.
Medicii recomandă adesea o intervenție chirurgicală pentru realinierea ochilor, dar acest lucru nu ajută la îmbunătățirea vederii. În schimb, determină modificarea conexiunii ochi-creier, determinând ulterior pacientul să „muncească” mai mult pentru a vedea corect.
Mulți oameni cu strabism evită să citească din cauza stresului de a încerca să vadă cuvintele clar. Simptomele se pot agrava atunci când sunt obosiți sau bolnavi, când joacă jocuri video, lucrează pe computer, când își fac diverse teme sau citesc o carte. Cele mai frecvente simptome în strabism sunt:·
- Oboseala ochilor ·
- Durerile de cap·
- Pierderea frecventă a locului / rândului în timpului cititului·
- Incapacitatea de concentrare·
- Rău de mișcare·
- Percepție slabă a adâncimii·
- Vedere dublă
Din fericire, terapia vizuală este o opțiune excelentă pentru îmbunătățirea vederii și reducerea disconfortului determinat de strabism. Povestea mea și efectele terapiei vizuale asupra ochilor mei demonstrează toate acestea.
Diagnosticul de strabism trebuie confirmat printr-o evaluare a vederii de către un medic oftalmolog sau un optometrist specializat în binocularitate.
Copiii și adulții cu strabism pot fi ajutați prin terapie vizuală, mai exact prin exerciții utile pentru antrenarea ochilor să lucreze „în echipă” cu creierul.