Asocierea terapiei fotosintonice la terapia vizuală
Terapia cu lumină fotosintonică a fost utilizată clinic de peste 70 de ani împreună cu alte tipuri de terapie a vederii pentru a trata afecțiuni precum strabismul, ochiul leneș, vederea periferică redusă și percepția deficitară a adâncimii.
Această formă de terapie cu lumină devine din ce în ce mai populară datorită ratelor sale de succes și a faptului că este o opțiune de tratament simplă și neinvazivă.
https://csovision.org/what-is-syntonics/
Cum se aplică terapia cu lumină foto-sintonică?
Această terapie cu lumină constă în purtarea de ochelari cu filtre colorate, pe parcursul mai multor sesiuni. Numărul de sesiuni și culoarea filtrului utilizat se bazează întotdeauna pe problemele de vedere ale fiecărui pacient. De exemplu, în cazul unui pacient cu ochii deviați spre interior, culoarea luminii fotosintonice diferă față de cazul unui pacient cu ochii deviați spre exterior.
Cum acționează?
Atunci când lumina pătrunde în ochi, aceasta creează imagini și, de asemenea, se deplasează la nivel cerebral pentru a ajunge la glanda pineală și la hipotalamus, părți ale creierului care sunt responsabile de hormonii corpului și de echilibrele chimice care afectează vederea. Atunci când lumina acționează pe aceste zone, se stimulează creierul și ajută la refacerea sistemului nervos, contribuind la îmbunătățirea problemelor de vedere. Acest echilibru restabilit în corp se numește sintonie, de unde și denumirea de terapie sintonică.
Terapia cu lumină, care folosește variate culori pe fiecare spectru, tratează diferite probleme de vedere. Culorile precum portocaliu, galben și roșu stimulează sistemul nervos simpatic (SNS), iar alte culori, cum ar fi albastru și violet, sunt folosite pentru a stimula sistemul nervos parasimpatic (SNP). SNS este responsabil pentru răspunsul de „luptă sau fugi”, iar SNP va controla statusul homeostaziei (adică al echilibrului) și va determina constricția pupilei.
Terapia fotosintonică este potrivită pentru tine?
Pentru a determina cel mai potrivit tratament sintonic, este necesar să se efectueze mai multe teste de vedere, printre care testele de reacție a pupilei și testele de câmp vizual funcțional. După efectuarea acestor teste, este stabilită culoarea luminii folosite. Roșu și portocaliu sunt de obicei utilizate pentru a trata ochiul leneș, iar verde și galben pot fi folosite pentru a trata ochii deviați spre interior. Culorile din spectrul albastru pot fi utilizate cu succes pentru a stimula concentrarea în timpul cititului sau a lucrului la aproape.
Alte beneficii ale terapiei cu lumină includ reducerea excesului de adrenalină și reducerea anxietății.
Asocierea terapiei fotosintonice la terapia vizuală crește eficiența acesteia din urmă, sporind rata de succes in tratarea problemelor de vedere.
Pacienții tratați cu terapie cu lumină colorată pot avea – ambliopie, strabism, deficit de atenție vizuală, probleme comportamentale și de învățare legate de vedere, leziuni ale creierului, probleme de convergență precum și alte simptome legate de vedere.
De obicei, sunt necesare minimum 30 de ședințe de terapie cu lumină colorată, ajungând până la câteva luni de terapie, în funcție de diagnostic.