Ce este astigmatismul?

Din punct de vedere medical, astigmatismul, ca viciu de refracție, apare în condițiile în care corneea, învelișul exterior al ochiului, prezintă o formă neregulată. 

Pentru persoanele care se confruntă pentru prima dată cu un astfel de diagnostic, astigmatismul este adesea asociat cu niște ”pete înfricoșătoare”. Cu toate acestea, astigmatismul, așa cu, am precizat mai sus, nu este altceva decât un viciu de refracție care se caracterizează printr-o vedere încețoșată a detaliilor care sunt situate atât la distanță, cât și la apropiere. Așadar, pacienții cu astigmatism nu pot percepe corect detaliile. Prin urmare, chiar și liniile verticale apar ca fiind distorsionate.

Cu alte cuvinte, ochii subiectului afectat de astigmatism sunt incapabili să focalizeze corect razele de lumină, astfel încât imaginea să se formeze fix pe retină. De aceea, imaginea devine blurată/neclară, indiferent de distanța la care obiectele sunt situate.

Simptome

Prezența astigmatismului este, de regulă, anunțată de următoarele simptome, chiar dacă nu este obligatoriu ca acestea să apară la toate persoanele:

  • vedere încețoșată, atât la aproape, cât și la distanță;
  • liniile verticale pot fi percepute mai clar decât cele orizontale sau invers;
  • oboseală oculară;
  • dificultatea de a vedea mai clar;
  • dureri oculare, dureri de cap, senzație de lăcrimare intensă.

Tratament

Pentru Corecția astigmatismului medicul va prescrie ochelari cu lentile cilindrice.

Astigmatismul, la fel ca și alte vicii de refracție, poate fi ameliorat cu ajutorul terapiei vizuale.

Aboneaza-te la newsletter!
Scroll to Top