Ce este terapia fotosintonică?
Este o terapie cu lumină colorată.
Fototerapia sintonică a fost utilizată de peste 70 de ani în domeniul optometriei. Ea a fost aplicată cu succes clinic în tratamentul disfuncțiilor vizuale, inclusiv strabismul, ambliopia (ochiul leneș), problemele de focalizare și convergență, tulburările de învățare și efectele secundare ale stresului și traumelor. În ultimii ani, terapia fotosintonică s-a dovedit a fi eficientă în tratamentul leziunilor cerebrale și al tulburărilor emoționale.
Fototerapia sintonică poate fi cea mai avansată știință clinică de astăzi din cadrul terapiei cu lumină.
Începând cu anii 1920, aceasta a fost utilizată în mod eficient de către optometriști pentru a trata pacienții cu funcții vizuale ineficiente.
Întrucât 75-80% din învățare are loc prin intermediul vederii, funcția vizuală ineficientă poate afecta negativ toate aspectele vieții, inclusiv realizările academice, performanța atletică, competența la locul de muncă sau munca în gospodărie.
Beneficiile terapiei cu lumină sunt investigate în tratamentul tulburărilor determinate de schimbările de fus orar, sindromul premenstrual, tulburările de somn și afecțiunile legate de ritmurile zilnice ale corpului. S-a constatat că expunerea la anumite culori afectează comportamentul, starea de spirit și funcțiile fiziologice.
Cum acționează terapia fotosintonică
Prin aplicarea la nivelul ochilor a unor frecvențe selectate de lumină vizibilă, terapia fotosintonică îmbunătățește problemele de vedere. Poți vedea aici cine beneficiază de terapia fotosintonică https://terapievizuala.ro/2020/10/20/cine-beneficiaza-de-terapia-fotosintonica/
Atunci când pătrunde în ochi, lumina nu servește doar vederii. Există căi nervoase care conectează retina direct la centre nevizuale ale creierului, cum ar fi hipotalamusul și glanda pineală. Aceste centre influențează echilibrele electrice, chimice și hormonale, care afectează toate funcțiile corpului, inclusiv vederea. Cercetările au demonstrat că anumite frecvențe selectate ale luminii aplicate prin ochi, pot produce rezultate benefice în organism. Lumina restabilește echilibrul în centrele de reglare ale sistemului nervos, în special în sistemul nervos simpatic și parasimpatic. Acest echilibru este cunoscut sub numele de sintonie.
Sistemul nervos simpatic funcționează prin acțiuni care necesită răspunsuri rapide – răspunsuri de “luptă sau fugi”. Sistemul nervos parasimpatic funcționează prin acțiuni care nu necesită un răspuns rapid – răspunsuri de odihnă și repaus sau de odihnă și digestie.
Terapia cu lumină colorată stimulează biochimia creierului. În același timp, sporește atenția vizuală și reduce simptomele de stres și efectele traumelor, echilibrând sistemul nervos autonom care controlează câmpurile noastre perceptive vizuale.
Terapia fotosintonică produce în organism modificări de ordin fizic, chimic, fiziologic si psihologic. Ea poate fi asemănată cu un impuls „electric” de pornire, capabil să modifice capacitatea creierului de a procesa vederea.
https://csovision.org/what-is-syntonics/