Cu siguranță că ai auzit despre terapia fizică (pentru recuperarea după fracturi etc), de terapia limbajului (pentru corectarea defectelor de vorbire) sau de terapia ocupațională (pentru dezvoltarea abilităților motorii fine).
Dar este posibil să nu fi auzit până acum despre terapia vizuală.
Terapia vizuală este o terapie fizică pentru creier și ochi
Terapia vizuală constă în general într-un program personalizat de activități și exerciții necesare pentru:
- reeducarea și antrenarea creierului și a ochilor
- funcționarea lor mai bine în echipă
- îmbunătățirea vederii, inclusiv a acuității vizuale.
Programele de terapie vizuală implică de obicei exerciții pentru ochi și utilizarea lentilelor, prismelor, filtrelor, ocluzoarelor, instrumentelor specializate și eventual a programelor pe computer.
Exercițiile generale pentru integrarea mișcărilor ochilor în cadrul sistemelor de coordonare și de echilibru a întregului corp, sunt de asemenea foarte importante.
Neuroplasticitatea creierului
Rezultatele terapiei vizuale apar datorită neuroplasticității creierului.
Neuroplasticitatea este capacitatea sistemului nervos de a-și modifica permanent circuitele neuronale, structura și funcțiile, precum și de a forma noi conexiuni între celulele nervoase sub influența unor noi experiențe sau stimuli.
Neuroplasticitatea creierului stă la baza rezultatelor extraordinare care se obțin cu ajutorul terapiei vizuale, al cărei succes în tratarea diferitelor afecțiuni ale vederii este certificat de procentul mare de pacienți cu rezultate foarte bune, indiferent de vârsta acestora. Printre acești pacienți mă număr și eu, care, la vârsta de 50 de ani, sub îndrumarea dr Julie Steinhauer, optometristă dedicată din Statele Unite ale Americii, am făcut cunoștință cu terapia vizuală. Cu ajutorul ei am învățat să îmi controlez ochii, să îi determin să lucreze în echipă și am văzut, pentru prima oară în viață, imagini 3D.
Noi nu vedem cu ochii, ci cu creierul. Creierul preia informațiile pe care ochiul i le transmite prin intermediul nervului optic. Ochiul încearcă permanent să transmită imagini de cât mai bună calitate. Imaginile odată ajunse la creier sunt prelucrate.
O vedere normală înseamnă o acuitate vizuală bună, dar și modul în care interpretăm și interacționăm vizual cu lumea.
Mai mult de două treimi din informațiile despre mediul înconjurător le primim pe cale vizuală. De aceea calitatea vieții noastre depinde foarte mult de sănătatea ochilor noștri.
Orice problemă de vedere poate avea o influență negativă asupra modului în care funcționăm în ansamblu.
O vedere eficientă se bazează așadar pe interacțiunea dintre ochi și creier.
Imaginează-ți că ai avea o problemă de vedere și că ar trebui să conștientizezi (să controlezi) fiecare mișcare a ochilor în timpul cititului, că ar trebui să te concentrezi permanent să urmărești rândul și să nu pierzi poziția în pagină sau că ar trebui să depui efort constant pentru a vedea clar literele. Desigur că ți-ar fi teribil de greu să te concentrezi asupra procesului de înțelegere și ar fi foarte dificil să îți amintești ceea ce tocmai ai citit. Toate acestea te-ar obosi fizic și psihic și te-ar face să renunți la citit după o scurtă perioadă de timp.
Terapia vizuală nu oferă rezultate imediate
În funcție de problema de vedere existentă, de cauza acesteia, dar și de momentul apariției, terapia vizuală poate dura luni de zile sau ani, pentru că are la bază reeducarea creierului, determinându-l să renunțe la vechile obiceiuri căpătate în timp. De aceea este foarte important să nu abandonezi terapia, să muncești, să fii consecvent, perseverent și să îți dorești cu adevărat atingerea scopului final, acela de a avea o vedere normală. Rezultatele vor apărea întotdeauna.
În terapia vizuală se începe cu activități ușor de îndeplinit, care se schimbă ulterior treptat, mărindu-le dificultatea. Inițial ele vor fi executate voluntar și mai anevoios. Dar cu timpul, exercițiile vor fi confortabile, iar abilitățile exersate vor căpăta eficiență și vor deveni automate (executate involuntar).
Prin terapia vizuală, la nivelul creierului va apărea cu siguranță o remodelare benefică a circuitelor neuronale, asigurând un control din ce în ce mai eficient al ochilor.
Există însă o condiție obligatorie, fără de care nu se obțin rezultatele dorite: exercițiile trebuie făcute zilnic. Schimbările nu vin niciodată fără efort!
Cei care cred că transformările de la nivelul creierului se produc în timpul somnului, visând că vor avea o vedere normală, se înșală cu siguranță.
La finalul programului de terapie vizuală, după obținerea și stabilizarea rezultatelor dorite, este suficient să faci terapie de întreținere, constând în câteva exerciții efectuate o dată pe săptămână timp de 15-20 minute. Prin terapia de întreținere se consolidează rezultatele obținute și se insistă pe dobândirea în timp a unui control eficient și involuntar al ochilor. Astfel, la un moment dat, creierul nu va mai reveni niciodată la vechiul model de control.