Ce se întâmplă când operația de strabism nu dă rezultate?
Adesea, oftalmologii recomandă intervenția chirurgicală ca fiind cea mai bună opțiune pentru tratamentul strabismului. Cu toate acestea, chirurgia este doar o rezolvare cosmetică și nu va îmbunătăți vederea pe termen lung, așa cum o poate face un program personalizat de terapie vizuală.
Când cineva are strabism, ochii pot „rătăci” sau pot fi deviați spre interior, spre exterior, în sus sau în jos.
Strabismul poate afecta aspectul exterior al unui individ, dar, în același timp afectează și vederea.
În paralel, strabismul poate determina percepția slabă a adâncimii și oboseala ochilor.
Alte simptome ale strabismului includ:
- Dureri de cap constante, migrene
- Înclinarea capului pentru a vedea mai bine
- Rău de mișcare
- Vedere dublă
- Abilități motorii și sportive slabe
- Probleme de focalizare (mai ales atunci când ești obosit)
- Dificultăți de citire
Strabismul apare din cauza unui semnal electric „defect” de la creier către mușchii extraoculari și poate fi ereditar în unele cazuri.
Scopul terapiei vizuale este de a alinia în mod corespunzător ochii pacientului și de a-i ajuta să lucreze ca o echipă.
Chiar dacă ai avut deja o intervenție chirurgicală pentru strabism, terapia vederii poate fi foarte eficientă.
În unele cazuri, pacienții apelează la terapia vizuală pentru a-și corecta vederea, abia după ce au suferit mai multe intervenții chirurgicale. Intervențiile chirurgicale multiple ne pot scădea șansele de a corecta strabismul. Cauza este țesutul cicatricial apărut postoperator, care poate lipi între ei mușchii globului ocular, limitând mișcarea ochilor. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul meu, cicatricile postoperatorii determinând limitarea mișcării ochiului stâng către nas și devierea acestuia în sus și în exterior (poți citi aici amănunte despre consecințele operației mele de strabism). Așadar, există potențiale provocări / dificultăți în efectuarea terapiei vizuale la un pacient cu istoric de operații în antecedente.
Totuși, de cele mai multe ori, chiar și după operație, terapia vederii poate fi foarte eficientă pentru îmbunătățirea vederii și pentru antrenarea ochilor și creierului să comunice și să lucreze împreună ca o echipă.
Nu contează cât de multe intervenții chirurgicale ai avut în trecut, deoarece terapia vizuală efectuată corect poate instrui creierul să obțină control asupra acestor mușchi oculari.
Spre deosebire de intervenția chirurgicală, după care se observă de multe ori apariția de recidive (devierea ochilor reapare după un anumit interval de timp), terapia vederii oferă o soluție de durată.
Operația de strabism nu corectează legătura dintre ochi și creier
După operație, deși ochii pot fi aparent îndreptați, acest lucru nu înseamnă totuși că ochii și creierul comunică eficient. Legătura dintre ochi și creier este foarte importantă, iar intervenția chirurgicală poate întrerupe / deregla aceste căi neurologice. Soluția prin care sunt restabilite căile neurologice este reprezentată de terapia vizuală, având la bază calitatea creierului numită neuroplasticitate. Rezultatul va fi corectarea problemelor vizuale funcționale prin învățarea creierului să transmită semnale adecvate pentru ca ochii să se alinieze și să lucreze în echipă.