Există persoane care se luptă cu probleme de vedere, deși au acuitate vizuală de 100% iar la consultul oftalmologic de rutină trec cu succes toate testele. Acestea pot fi rezolvate cu răbdare și consecvență prin terapie vizuală.
Cui i se adresează terapia vizuală?
Atât copiilor, cât și adulților ce prezintă următoarele deficiențe:
- Coordonare binoculare slabă
Atunci când ochii nu reușesc să lucreze împreună ca o echipă eficientă, performanța în multe domenii poate suferi (de ex lectură, sport, percepția distanțelor/profunzimii, contactul ocular etc.).
- Insuficiență de convergență
Cercetări științifice recente finanțate de National Eye Institute și desfășurate la Clinica Mayo, au dovedit că terapia vizuală este cel mai bun tratament pentru insuficiența de convergență.
- Ambliopie
Ochiul leneș. Un ochi ambliopic nu poate vedea clar nici cu cea mai puternică lentilă de corecție existentă.
- Diplopie
Vedere dublă.
- Dificultăți de învățare legate de vedere
Terapia vizuală poate ajuta acele persoane care nu au abilitățile vizuale necesare pentru citire, scriere și învățare eficiente. Cu alte cuvinte nu au abilități de mișcare și focalizare, convergență, coordonare ochi-mână, abilități de memorie vizuală ș.a.
- Probleme vizuale legate de stresul vizual
Viața în secolul XXI solicită de la vederea noastră mai mult ca niciodată. Mulți copii și adulți își folosesc în mod constant vederea la aproape. Stresul determinat de mediu asupra sistemului vizual (inclusiv utilizarea excesivă a computerului sau munca îndelungată la distanță apropiată) poate induce vedere încețoșată, tensiune la nivelul ochilor, dureri de cap etc.
- Strabism
Programele de terapie vizuală oferă rate de vindecare mult mai mari pentru strabism în comparație cu chirurgia oculară, purtarea de ochelari și/sau patching (obturarea ochiului).
- Vicii de refracție
Miopie, hipermetropie, astigmatism.
- Reabilitarea vizuală a persoanelor cu nevoi speciale
În aceste situații vederea poate fi compromisă ca urmare a tulburărilor neurologice sau a traumelor sistemului nervos.
- Îmbunătățirea vederii în sport
Pentru a practica sportul cu succes trebuie să avem abilități vizuale puternice. Terapia vizuală dezvoltă și îmbunătățește următoarele aptitudini vizuale:
- Urmărirea – Capacitatea de a urmări un obiect în mișcare lin și precis cu ambii ochi, cum ar fi o bilă în zbor sau mișcarea vehiculelor în trafic.
- Fixarea – Capacitatea de a localiza și inspecta rapid și precis cu ambii ochi o serie de obiecte staționare, unul după altul, cum ar fi trecerea de la cuvânt la altul în timpul cititului.
- Coordonarea ochi-mână
- Timpul de reacție vizuală
- Schimbarea focusului – Capacitatea de a privi rapid și fără a avea o imagine neclară de moment, întâi la depărtare apoi la aproape și viceversa. Această abilitate este necesară de exemplu și la școală atunci când muți privirea de la tablă la caietul pe care scrii. Sau în timpul șofatului când privești bordul mașinii și apoi traficul de pe stradă.
- Percepția adâncimii – Capacitatea de a judeca distanțele relative ale obiectelor, de a vedea și a se deplasa cu precizie în spațiul tridimensional. Ca de exemplu atunci când lovești o minge sau parchezi o mașină.
- Vederea periferică – Capacitatea de a monitoriza și interpreta ceea ce se întâmplă în jurul tău în timp ce participi la o sarcină vizuală centrală specifică. Capacitatea de a utiliza informații vizuale percepute dintr-o arie largă.
- Binocularitatea – Capacitatea de a folosi ambii ochi împreună, lin, egal, simultan și precis.
- Menținerea atenției – Capacitatea de a continua să desfășori orice activitate cu ușurință și fără a interfera cu performanțele altor abilități.
- Acuitatea vizuală la aproape – Abilitatea de a vedea, inspecta, identifica și înțelege clar obiecte la distanțe apropiate, în limita lungimii brațului.
- Acuitatea vizuală la distanță – Capacitatea de a vedea, inspecta, identifica și înțelege clar obiecte la distanță.
- Vizualizarea – Capacitatea de a forma și de a păstra imagini mentale în „ochiul minții” în scop de reamintire sau manipulare în imagini mentale noi.