Disfuncția vederii binoculare poate fi greșit diagnosticată

 

Disfuncția vederii binoculare poate fi greșit diagnosticată

Disfuncția vederii binoculare (Binocular vision dysfunction BVD) este o afecțiune complexă și adesea neînțeleasă, care poate afecta profund calitatea vieții unui individ. Din păcate, din cauza simptomelor care se suprapun cu alte altor afecțiuni, BVD este frecvent diagnosticată greșit.

Iată care sunt aceste afecțiuni

1. Dificultățile de citire și de învățare

BVD nediagnosticat poate afecta semnificativ abilitățile de citire și de înțelegere. Aceasta se întâmplă din cauza dificultății ochilor de a lucra în echipă, precum și din cauza problemelor de urmărire.

Identificarea și tratarea BVD poate îmbunătăți substanțial abilitățile de învățare.

2. Dislexia

Dislexia este o tulburare specifică de învățare caracterizată prin dificultăți de citire și de procesare a limbajului. BVD poate imita multe dintre simptomele dislexiei, cum ar fi săritul rândurilor în timpul lecturii sau apariția de distorsiuni vizuale.

Diagnosticarea BVD și terapia vizuală adecvată pentru BVD pot atenua foarte mult aceste dificultăți.

3. ADD/ADHD

Tulburarea cu deficit de atenție (Attention Deficit Disorder ADD) și tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate (Attention-deficit/hyperactivity disorder ADHD) sunt tulburări de comportament diagnosticate foarte frecvent.

Anumite simptome ale BVD, cum ar fi oboseala ochilor, dificultatea de concentrare și durata redusă de atenție, pot fi atribuite în mod eronat ADD sau ADHD.

Evaluarea funcției vizuale este esențială pentru a exclude BVD ca și cauză de bază a acestor simptome.

4. Migrenele

Migrenele provoacă dureri de cap severe, dar se pot manifesta și prin tulburări de vedere, amețeli și sensibilitate la lumină. Existența acestor simptome vizuale conduce adesea la un diagnostic greșit de migrenă, fără a lua în calcul că BVD poate produce tulburări vizuale și amețeli similare.

Recunoașterea legăturii dintre BVD și manifestările migrenoase este foarte importantă pentru tratamentul și managementul adecvat.

5. Sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică (Chronic Fatigue Syndrome CFS) este o tulburare complexă caracterizată prin oboseală extremă și dificultăți cognitive.

Deoarece BVD poate induce oboseală oculară, vedere încețoșată și oboseală cognitivă, persoanele cu BVD pot fi diagnosticate greșit cu CFS.

Evaluarea corectă de către un optometrist specializat în BVD este esențială pentru a diferenția cele două afecțiuni.

6. Lipsa de aliniere a coloanei vertebrale

Dezechilibrele la nivelul coloanei vertebrale sau gâtului sunt adesea învinuite pentru durerile de cap, amețelile și tulburările de vedere ale pacienților. Aceste simptome pot apărea însă și din cauza BVD. Evaluările clinice care implică atât profesioniști în optometrie, cât și chiropracticieni / kinetoterapeuți pot ajuta la diagnosticul diferențial între dezechilibrele coloanei vertebrale și BVD.

7. Boala Meniere

Boala Meniere este o tulburare care afectează urechea internă, provocând vertij, tinitus și pierderea auzului.

BVD poate prezenta simptome similare cu boala Meniere, cum ar fi amețeli și dezechilibru. Considerarea BVD ca o cauză posibilă pentru amețeli / dezechilibru, este crucială pentru a evita tratamentele inutile și pentru a oferi o terapie țintită pentru corectarea problemelor de vedere.

8. Tulburările de anxietate

BVD poate declanșa anxietate și simptome asemănătoare panicii, din cauza tulburărilor vizuale și a dezorientării. Această asemănare cu agorafobia și alte tulburări de anxietate poate duce la diagnosticare greșită.

Identificarea BVD ca și cauză posibilă poate oferi tratamente direcționate pentru a atenua anxietatea indusă de tulburările vizuale.

 

Disfuncția vederii binoculare este o afecțiune frecvent diagnosticată greșit datorită suprapunerii simptomelor sale cu diverse alte tulburări.

Recunoașterea patologiilor menționate mai sus poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții deopotrivă să considere BVD ca și cauză potențială de bază pentru problemele lor de sănătate. Diagnosticul precis și terapia vizuală specializată pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu BVD, permițându-le să-și recapete confortul vizual și să-și îmbunătățească viața.

 

Dacă aveți simptome vizuale care provoacă dificultăți în viața de zi cu zi, este important să consultați un optometrist care este specializat în disfuncții ale vederii binoculare. Acesta vă poate ajuta cu terapie personalizată pentru problemele de vedere.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter!
Scroll to Top