Efectele asimetriei ochilor asupra corpului
Lipsa de aliniere a ochilor determină apariția unei tensiuni musculare inegale la nivelul ochilor.
Imaginează-ți ca te concentrezi pe un obiect, dar un ochi este în imposibilitatea de a menține aceeași fixare ca și celălalt ochi. Acest lucru este foarte important, deoarece ne mișcăm și ne poziționăm corpul în funcție de ceea ce vedem, iar mișcările simetrice ale ochilor și tensiunea musculară simetrică de la nivelul ochilor noștri ne permit să avem o percepție optimă a lumii și să calculăm distanțele în mod corespunzător.
Vederea influențează întreg creierul
Întrucât vederea influențează creierul, ea poate modifica de asemenea și postura noastră, capacitatea de a înțelege ceea ce citim, capacitatea de a face față stresului, digestia noastră și în același timp poate fi cauza principală a accidentelor, a durerilor de genunchi, durerilor de spate, durerilor de gât și a vertijului.
Există 12 mușchi care sunt responsabili pentru mișcarea ambilor ochi, acești mușchi fiind controlați de nervi cu originea în trei zone diferite ale creierului primitiv, ceea ce înseamnă că pot interacționa si afecta și alți nervi cranieni plus structurile adiacente.
Adaptarea creierului
Orice asimetrie în tensiunea mușchilor globilor oculari va trimite informații contradictorii la creier. În această situație, creierul va trebui să ia cea mai bună decizie pe baza a ceea ce văd ochii.
Prima încercare de adaptare care va apărea ca răspuns la dezechilibrul ocular, va fi cel mai probabil, la nivelul sistemului muscular, când este posibil să observați, de exemplu, că un umăr sau un șold este mai jos față de cel controlateral.
De obicei, un dezechilibru la nivelul ochilor cauzează în mod specific înclinări ipsilaterale în planul frontal.
Legătura dintre vedere și coloana vertebrală
Remedierea unui dezechilibru ocular este de fapt foarte importantă, deoarece vă poate ajuta să aliniați fiecare articulație din organism, inclusiv măduva spinării.
Căile care ajută la mișcarea ochilor sunt exact aceleași căi care determină deplasarea reflexă a mușchilor intrinseci ai coloanei vertebrale.
Așa că, atunci când analizăm mecanismele de mișcare ale gâtului, capului și spatelui, trebuie să fim atenți la căile care sunt asociate cu mișcările ochilor, deoarece acestea sunt conectate în trunchiul cerebral. De aceea suntem în măsură să controlăm în mod conștient mușchii brațului, dar nu putem controla în mod voluntar mușchii intrinseci ai coloanei vertebrale (de exemplu nu putem mișca voluntar vertebra C3 în raport cu C4, oricât de mult ne-am strădui).
În concluzie, poziția capului și poziția trunchiului superior sunt direct influențate de realitatea pe care o percepem cu ajutorul ochilor.
Alte simptome determinate de lipsa alinierii ochilor
Un alt aspect important este acela că mușchii globilor oculari comunică cu diferiți nuclei din creier și acest lucru poate explica o mulțime de alte simptome pe care le-ați putea experimenta, cum ar fi: răul de mare, adormitul în fața televizorului, teama de spații mari sau senzația de claustrofobie.
De asemenea poate fi afectată digestia și capacitatea de a face față stresului.
Din studiile și lucrările efectuate în neuroștiințe, cunoaștem că mișcările ochilor noștri influențează și alți nervi cranieni localizați în trunchiul cerebral, care controlează urechea internă precum și nervul spinal care inervează mușchiul trapez superior. Acești nervi cranieni sunt interconectați într-un tract cu originea în trunchiul cerebral, care se numește fasciculul medial longitudinal. Scopul acestui fascicul longitudinal medial este de a integra mișcările ochilor și ale capului.
O altă realitate este că existența unui dezechilibru muscular ocular va determina distribuirea în mod neuniform a greutății corporale.
Acest lucru se traduce prin dezechilibre ale corpului și ale picioarelor, aspect care este de fapt destul de comun în rândul populației.
70 la sută dintre oameni, fără să știe, merg pe jos având un dezechilibru la nivelul picioarelor.
Acest lucru este foarte important, deoarece suprafețele „portante” de pe tălpi influențează mecanica gleznei care, la rândul ei, afectează mecanica genunchiului, a șoldului și a întregii coloanei vertebrale.
Efectele asimetriei ochilor asupra întregului corp
Indiferent dacă conduceți o mașină sau faceți sport, un dezechilibru muscular ocular vă poate afecta negativ timpul de reacție, dar vă poate determina și să vă mișcați ineficient. Această afectare va fi valabilă pentru toate articulațiile care se află între nivelul picioarelor și ochi. Rezultatul final va fi uzura excesivă a articulațiilor, creșterea inflamației în tot corpul, o creștere a stresului și a cortizolului care, la rândul său, vă reduce capacitatea de a profita de hormonul de creștere care este produs prin exerciții fizice și care este atât de important, esențial pentru construirea masei musculare și longevitate.
Iată așadar care este modul în care un dezechilibru ocular poate afecta postura, corpul, sănătatea, performanța și longevitatea dumneavoastră.
Corectarea asimetriei oculare și perfecționarea capacității ochilor de a lucra în echipă, duce implicit la rezolvarea problemelor de sănătate care sunt apărute ca urmare a dezechilibrului ocular.