Există speranțe pentru adulții cu ambliopie?
Da, există! Pentru că neuroplasticitatea creierului este prezentă și poate fi valorificată la orice vârstă, din copilărie până la vârste înaintate.
Chiar și la adulți, terapia vizuală dă rezultate foarte bune în tratarea ambliopiei, deoarece creierul poate fi învățat cum să proceseze informația venită de la ochiul ambliop.
Ambliopia este afecțiunea în care ochiul si creierul nu își dezvoltă capacitatea de a vedea corect. Ochiul ambliop arată ca un ochi perfect normal, dar acuitatea lui este scazută și nu poate fi corectată cu niciun fel de lentilă.
Uneori ambliopia poate apărea din cauza unei prescripții asimetrice a lentilelor de ochelari.
Alteori, ambliopia apare ca urmare a strabismului – afecțiunea în care ochii nu sunt aliniați. În această situație, ochiul care este deviat devine ambliop.
Există două cazuri de ambliopie, care sunt cu adevărat greu de tratat.
- Asocierea ambliopiei cu un alt proces patologic ocular.
- Existența unei diferențe foarte mari intre acuitatea celor doi ochi. În acest caz ambliopia poate fi foarte dificil de tratat, iar terapia vizuală poate să nu aibă un rezultat foarte bun. Cu toate acestea, cu ajutorul terapiei vizuale, se pot obține îmbunătățiri evidente.
Niciodată nu ești prea bătrân pentru tratarea ambliopiei.
Chiar dacă mai există încă credința că ambliopia poate fi tratată doar în copilărie, trebuie să sții că niciodată nu ești prea bătrân pentru tratarea ambliopiei.
Rezultate foarte bune în tratarea ambliopiei se obțin cu ajutorul terapiei fotosintonice în asociere cu terapia vizuală.
Terapia fotosintonică reprezintă trigerul electric către creier și mușchii extraoculari, iar terapia vizuală reprezintă componenta mecanică a terapiei, în care creierul este antrenat să controleze mai bine ochii pentru ca aceștia să se alinieze și să lucreze în echipă. Această combinație de terapii este capabilă să modifice capacitatea creierului de a procesa vederea.