Exotropia

Exotropia este o formă de strabism care constă într-o lipsă de aliniere oculară, în care unul sau ambii ochi sunt deviați spre exterior (spre tâmplă).

Se crede că un procent de 1 până la 2% din populație are exotropie și este mai frecventă decât era în trecut.

Exotropia poate apărea intermitent sau poate fi constantă.

Există diferite tipuri de exotropie.

Exotropia congenitală este prezentă de la naștere, dar exotropia intermitentă și exotropia senzorială pot fi diagnosticate la orice vârstă.

 

Exotropia congenitală

 

Mai este numită și exotropie infantilă, apărând de la naștere sau la începutul vieții bebelușului.

Exotropia nu este la fel de frecventă ca ochii care se încrucișează spre interior (esotropia).

Exotropia care apare la sugar poate fi asociată cu alte afecțiuni pediatrice.

 

Exotropia intermitentă

 

Această formă de strabism, nu este o deviere constantă a ochilor spre exterior. În schimb, poate deveni mai evidentă atunci când pacientul este obosit sau nu se concentrează, privind în depărtare.

Acest tip de exotropie nu este la fel de des întâlnită și adesea, persoanele care o au pot avea simptome ușoare sau deloc. Cu toate acestea, în timp, exotropia intermitentă poate progresa și deveni mai pronunțată.

 

Dacă aveți exotropie intermitentă, o ușoară deplasare a ochiului poate fi evidentă atunci când vă simțiți obosit, când sunteți bolnav, ați luat anumite medicamente, sau după utilizarea dispozitivelor electronice. Exotropia poate determina pacientul să simtă că ochiul nu este aliniat. De asemenea, anturajul ar putea  observa o ușoară deviere în afară a ochiului. Copiii cu exotropie pot “miji” ochii frecvent sau își freacă ochii, în special în lumina puternică a soarelui, în momentul în care încep să simtă că ochiul deviază.

 

 

Exotropia senzorială

 

Atunci când ochiul cu vedere mai redusă se luptă să lucreze în echipă cu celălalt ochi, ochiul slab  poate avea o tendință de a se deplasa spre exterior, provocând exotropie senzorială. Acest tip de exotropie poate apărea la indivizi de orice vârstă și, deoarece problema vederii este tratabilă, ar trebui abordată rapid.

 

Exotropia este ereditară?

 

Când ochii au probleme de aliniere necorespunzătoare (strabism), poate fi o problemă de familie. Acest lucru nu înseamnă neapărat că tipul și severitatea strabismului vor fi aceleași la membrii familiei.

Dacă aveți un membru al familiei cu o formă de exotropie sau alt tip de strabism, este logic să vă adresați oftalmologului pentru o evaluare a vederii cât mai curând posibil.

Alte simptome care pot însoți exotropia includ

  • vedere încețoșată,
  • vedere dublă,
  • dureri de cap,
  • tulburări oculare,
  • incapacitate de concentrare,
  • senzație de rău de mișcare.

Terapia vizuală și exotropia

Prin terapie vizuală, cauza principală a exotropiei poate fi tratată pentru a îmbunătăți conexiunea ochi-creier și pentru a antrena abilitățile vizuale necesare vederii binoculare.

De asemenea, terapia vizuală cuprinde o varietate de exerciții și tratamente pentru  insuficiența de convergență (incapacitatea ochilor de a converge) care poate determina exotropie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top