Nistagmusul este o afecțiune în care ochii fac mișcări repetitive, necontrolate, determinând adesea vedere redusă și percepție scăzută a adâncimii. Nistagmusul afectează frecvent echilibrul și coordonarea, cauzând probleme de vedere pe timp de noapte sau sensibilitate la lumină.

Mișcările oculare din nistagmus pot fi în sens orizontal, vertical, rotator sau mixt. Aceste mișcări se accentuează dacă pacientul este obosit sau stresat.

Pacientul afectat de nistagmus nu reușește să vadă în mod constant obiectele. Din acest motiv el poate încerca să compenseze incapacitatea de a vedea lucrurile clar, prin menținerea capului în poziții neobișnuite.

Nistagmusul poate fi un simptom al afecțiunilor medicale subiacente sau al altor probleme legate de ochi.

De multe ori, nistagmusul este cauzat de o problemă neurologică prezentă la naștere. De asemenea, se poate dezvolta și mai târziu în copilăria timpurie.

Persoanele în vârstă pot dobândi nistagmus din cauza unui accident vascular cerebral, a unei boli, a unei tumori cerebrale sau a unui traumatism. Scleroza multiplă poate provoca, de asemenea, nistagmus. Alte cauze pot include cataracta, probleme la nivelul urechii interne, unele medicamente, boli ale sistemului nervos central, cum ar fi boala Parkinson, sau chiar lipsa dezvoltării controlului ocular în copilărie.

Nistagmusul poate fi tratat eficient prin terapie fotosintonică (terapia cu lumina colorată), care va încetini și, de asemenea, va reduce simptomele nistagmusului cu 80-90%. 

Aboneaza-te la newsletter!
Scroll to Top