Insuficiența de convergență este o problemă de vedere în care ochii nu se pot îndrepta corect către o țintă apropiată, întrucât nu sunt capabili să efectueze așa numita convergență. Dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă cu ochii atunci când privești un obiect situat aproape de ochi, citește aici: https://terapievizuala.ro/2020/11/05/ce-se-intampla-cu-ochii-mei-atunci-cand-privesc-aproape/
Insuficiența de convergență nu este depistată la un examen oftalmologic de rutină. Ea poate avea efecte serioase negative asupra abilității unui copil sau adult de a-și coordona ochii la lucrul de aproape, cum ar fi de exemplu cititul. Majoritatea persoanelor care au insuficiență de convergență nu sunt conștiente că au această problemă. Ca și consecință, insuficiența de convergență poate determina perceperea de imagini duble/suprapuse precum și pierderea atenției sau concentrării după un interval scurt de timp, acestea din urmă putând fi adesea asociate sau greșit diagnosticate ca și deficit de atenție ADHD.
Insuficiența de convergență nu dispare odată cu vârsta.
În SUA există aproximativ 10 milioane de familii care se confruntă cu insuficiența de convergență.
În România nu se cunoaște numărul persoanelor care sunt afectate de această problemă de vedere.
Cercetătorii au stabilit că un punct de convergență situat la o distanță mai mare de 7.5 cm este clasificat ca și Insuficiență de Convergență.
Un copil cu insuficiență de convergență, cel mai adesea, se luptă pentru a-și duce la îndeplinire sarcinile vizuale efectuate la aproape. Depunerea acestui efort suplimentar se traduce în reacții și consecințe emoționale, adesea ducând la stres, frustrare, interiorizare și îndoială asupra propriilor capacități intelectuale.
Iată în continuare un video în care puteți afla despre insuficiența de convergență și testul simplu prin care se poate diagnostica.
Simptome care apar în insuficiența de convergență
- Dificultate de concentrare
- Dificultăți la citit
- Dureri de cap
- Oboseală
- Somnolență
- Ochi iritați
- Vedere încețoșată
- Cuvinte suprapuse, vedere dublă
Mulți copii cu insuficiență de convergență au stimă de sine scăzută și sentimente negative vizavi de propria lor persoană.
Iată ce gândește adesea un copil cu insuficiență de convergență: “Cred că sunt prost. Probabil că durerile de cap fac parte din viața mea. Părinții mei cred că sunt leneș. Prietenii mă cred prostănac…”
Insuficiența de convergență se tratează prin terapie vizuală care îmbunătățește în mod evident
- performanțele copilului la citit si implicit performanțele școlare
- comportamentul față de cei din jur
- părerea și stima față de sine.
Poți afla mai multe despre insuficiența de convergență aici https://www.covd.org/page/convergence