Întrebări pentru oftalmolog după operația de strabism
1. Care au fost măsurătorile mele înainte de operație?
Înainte de operație, măsurătorile atente ale unghiului de deviere a ochilor sunt efectuate de către optometrist si oftalmolog.
Este posibil ca înainte de operație să fi fost esotropie (ochi încrucișați), exotropie (ochi deviați spre tâmplă), hipertropie (ochi deviați în sus) sau hipotropie (ochi deviați în jos). Aceasta se măsoară (înainte de operație) în dioptrii prismatice și variază de obicei între 10 si 60 de dioptrii. Este posibil să ai măsurători diferite la apropiere și la distanță și să ai o anumită deviere orizontală și altă valoare pentru devierea verticală.
2. Care sunt măsurătorile mele acum, după operație?
Cere-i doctorului măsurătorile curente.
Cunoașterea acestor măsurători te poate ajuta să vezi schimbările care au avut loc și să înțelegi simptomele vizuale cu care te confrunți.
S-ar putea să fii obsedat de modul în care ochii tăi arată în acest moment. Având aceste măsurători, știi de unde ai plecat și în ce punct te afli.
3. Considerați această intervenție chirurgicală un succes?
S-ar putea să fii surprins să afli că, deși ochii nu sunt perfect drepti, operația este totuși considerată un succes.
Înțelegerea evaluărilor chirurgului care te-a operat, te va ajuta să înțelegi planul de tratament pentru mai departe.
4. Când mă pot aștepta la rezultatele complete ale intervenției chirurgicale?
În funcție de tipul intervenției chirurgicale, de tipul de strabism, de suturile reglabile, de numărul de mușchi operați și de abilitățile de fuziune ale imaginilor, rezultatele după operație pot continua să se schimbe săptămâni și luni după operație.
În general, după aproximativ o săptămână îți faci ideea de bază dacă operația a funcționat sau nu. După acest moment, schimbările fizice ale poziției ochilor nu sunt la fel de drastice. Dar creierul continuă și după această primă săptămână să se adapteze la noua poziție a ochilor, iar acest proces se va întinde pe parcursul mai multor luni.
5. Cât timp vă așteptați să dureze rezultatele?
Chirurgul care te-a operat, probabil că a efectuat multe alte intervenții chirurgicale și va ști mai bine decât oricine, la ce să se aștepte pe termen lung. Strabismul, creierul și ochii se schimbă de obicei foarte frecvent, astfel încât o idee despre ce rezultat să aștepți, poate ajuta la evitarea unor frustrări majore în viitor.
6. Ați recomanda o altă intervenție chirurgicală? Dacă da, cât timp trebuie să aștept între intervenții chirurgicale?
Dacă după operație vă aflați la o deviatie de mai mult de 10-15 dioptrii prismatice, chirurgul dumneavoastră vă poate recomanda o altă intervenție chirurgicală. Uneori, în special în cazul esotropiei, sunt necesare mai multe intervenții chirurgicale.
Unii chirurgi vor să aștepte un an întreg pentru a vedea cum se adaptează ochii în timp, alții sunt gata să opereze din nou peste 3 luni.
Vederea ta dublă se va ameliora în timp? Supra-corecția se va relaxa? Fiecare chirurg are o filozofie diferită, așa că încearcă să înțelegi din ce cauză procedează așa.
7. Care este numărul maxim de intervenții chirurgicale la ochi pe care le pot avea?
Aceasta este întrebarea de un milion de lei. Dacă într-o intervenție chirurgicală este modificat doar un singur mușchi, acest lucru este mult diferit față de a avea patru mușchi tăiați, pliați și reatașați drastic. Să ai mai multe intervenții chirurgicale invazive este diferit față de a avea o singură modificare.
După operatie, chirurgul va fi capabil să înțeleagă mai multe despre ceea ce se intamplă cu mușchii globului ocular. Există țesut cicatricial de la intervenții chirurgicale anterioare? Există loc pentru ajustări suplimentare? Aceste lucruri pot fi evaluate numai atunci când medicul se află în sala de operație, deci sunt întrebări minunate de pus după intervenție.
8. Dacă ați face o altă intervenție chirurgicală, ce ați face diferit pentru a vă asigura un rezultat mai bun?
Nu poți face același lucru din nou și din nou și să te aștepți la rezultate diferite.
Intervențiile chirurgicale ulterioare sunt de obicei diferite, dar aceasta este o întrebare care vă poate ajuta să decideți dacă o altă intervenție chirurgicală este o idee bună. Vă poate ajuta să decideți dacă aveți încredere în chirurgul dumneavoastră.
9. Ce pot face pentru a mă adapta la noua poziție a ochilor?
După operație, mulți oameni simt greață, amețeală și chiar au vedere dublă, deoarece creierul lor învață cum să controleze ochii pentru a-i menține în noua poziție. Acest aspect este complet normal și ar trebui să dispară după câteva săptămâni, dar asta nu îl face mai confortabil sau mai ușor de suportat.
Ce pot face pentru a-mi ajuta creierul să se adapteze la noua situație, ce exerciții pentru ochi, ce tehnici de relaxare, ce strategii de vedere periferică etc există?
10. Cât timp va dura vederea dublă / confuzia vizuală?
Pe măsură ce face consultul post-chirurgical și aruncă o privire asupra noii poziții a ochilor, asupra fuziunii și stereopsiei, chirurgul te va putea ajuta să înțelegi de ce este posibil să te confrunți cu unele dintre simptomele menționate mai sus.
Înțelegerea cauzei reacțiilor adverse, te poate ajuta să afli cum să atenuezi simptomele și îți oferă ție și chirurgului tău cea mai bună estimare a timpului cât vor dura.
11. Dacă ochii mei lucrează împreună, rezultatul va dura mai mult?
Ochii tăi vor rămâne mai aliniați dacă obții fuziunea imaginii celor doi ochi.
Dar ce crede chirurgul tău? El te-a consultat și îți poate oferi o perspectivă asupra acestui proces complicat. S-ar putea ca medicul tău să nu creadă că fuziunea este posibilă pentru tine, dar, te rog mult, fă-l să creadă că se poate întâmpla acest „miracol” .
Crede-mă, eu am trecut prin acest proces și chiar este posibil să îți educi creierul și să obții alinierea!!
12. Aveți un cabinet de terapie vizuală pe care îl recomandați pentru reabilitarea postoperatorie?
Dacă ai avut o intervenție chirurgicală la genunchi, faci aproximativ 30-40 de vizite postoperatorii cu un kinetoterapeut pentru a-ți reabilita genunchiul și a-l face să funcționeze din nou la parametri optimi. Același lucru este posibil și pentru vederea ta.
În aproape fiecare caz de strabism, prin terapie vizuală se pot aduce îmbunătățiri vederii binoculare, ceea ce poate ajuta la consolidarea rezultatelor intervenției chirurgicale.
Din păcate, mulți chirurgi sunt extrem de porniți împotriva terapiei vizuale. Dar terapia vizuală este un subiect excelent și merită adus în discuție.
Dacă chirurgul tău are un optometrist preferat care practică terapia vizuală și te trimite acolo, atunci nu ezita să încerci.
12. Când va dispărea roșeața ochilor?
Probabil că nu vei uita să întrebi acest lucru, deoarece îl vezi în oglindă în fiecare zi. În general, roșeața vizibilă va dispărea după două săptămâni. Până în săptămâna 6, ar trebui să fii bine.
Dacă aveți de-a face cu complicații, cum ar fi infecția, atunci se poate prelungi timpul de vindecare și chirurgul te poate ajuta să rezolvi această situație.
13. Există semne de urmărit în caz de infecție?
Observarea unei infecții care se apropie te poate ajuta să o tratezi și să revii la normal înainte ca lucrurile să scape de sub control. E bine să întrebi despre și să cunoaști semnele pe care trebuie să le urmărești, comunicând cu medicul tău pentru a obține ajutor.
14. Când pot relua activitățile normale, cum ar fi înotul, machiajul, loțiunile, lentilele de contact etc.?
De obicei, chirurgii spun că în două săptămâni. Dar cel mai bine este să obții răspunsul direct de la chirurg.