Ochii și coloana vertebrală

Ochii si coloana vertebrală sunt într-o legătură foarte strânsă

Iată cum vederea influențează postura.

Imaginează-ți că te concentrezi pe un obiect, dar un ochi este în imposibilitatea de a privi în același punct ca și celălalt ochi.

Lipsa de aliniere a ochilor determină apariția unei tensiuni musculare inegale la nivelul ochilor.

Acest lucru este foarte important, deoarece noi ne mișcăm și ne poziționăm corpul în funcție de ceea ce vedem.

Mișcările simetrice ale ochilor și tensiunea musculară simetrică de la nivelul ochilor noștri ne permit să avem o percepție optimă a lumii.  Astfel putem aprecia distanțele în mod corespunzător.
Întrucât vederea influențează creierul, ea poate modifica, de asemenea, postura noastră, capacitatea de a înțelege ceea ce citim, capacitatea de a face față stresului și digestia noastră. În același timp, poate fi cauza principală a accidentelor, a durerilor de genunchi, durerilor de spate, de gât și a vertijului.
Există 12 mușchi care sunt responsabili pentru mișcarea ambilor ochi. Acești mușchi sunt controlați de nervi cu originea în trei zone diferite ale creierului, ceea ce înseamnă că ei pot interacționa si afecta și alți nervi cranieni plus structurile adiacente.

Asimetria ochilor transmite informații contradictorii la creier

Orice asimetrie în tensiunea mușchilor globilor oculari va trimite informații contradictorii la creier. În această situație, creierul va trebui să ia cea mai bună decizie pe baza a ceea ce ochii văd.

Prima “adaptare” care va apărea ca răspuns la acest dezechilibru, va fi cel mai probabil, la nivelul sistemului muscular. Ca urmare, este posibil, de exemplu, să observați că un umăr sau un șold se situează mai jos față de cel controlateral.
De obicei, un dezechilibru ocular cauzează în mod specific înclinări ipsilaterale (de aceeași parte) în planul frontal.

Remedierea unui dezechilibru ocular este foarte importantă, deoarece vă poate ajuta să aliniați fiecare articulație din organism, inclusiv măduva spinării.
Căile care ajută la mișcarea ochilor sunt exact aceleași căi care determină deplasarea reflexă a mușchilor intrinseci ai coloanei vertebrale.

Astfel, poziția capului și poziția trunchiului superior sunt direct influențate de realitatea pe care o percepem cu ajutorul ochilor.
Atunci când analizăm mecanismele de mișcare ale gâtului, capului și spatelui, trebuie să fim atenți la căile care sunt asociate cu mișcările ochilor, deoarece acestea sunt conectate în trunchiul cerebral.

Mușchii globilor oculari comunică cu alți nuclei din creier. De aceea, dezechilibrul acestor muschi poate avea consecințe  precum:

  • răul de mare
  • adormitul în fața televizorului
  • teama de spații întinse
  • senzația de claustrofobie
  • afectarea digestiei
  • capacitatea de a face față stresului.

Fasciculul medial longitudinal

Studiile de neuroștiințe arată că mișcările ochilor noștri influențează și alți nervi cranieni localizați în trunchiul cerebral, care controlează urechea internă precum și nervul spinal care inervează muschiul trapez superior. Acești nervi cranieni sunt interconectați într-un tract cu originea în trunchiul cerebral, care se numește fasciculul medial longitudinal.
Scopul fasciculului longitudinal medial este de a integra mișcările ochilor și ale capului.
O altă realitate este că orice dezechilibru muscular ocular vă determină să vă distribuiți greutatea corporală în mod neuniform.
Acest lucru se traduce prin dezechilibre corporale și un dezechilibru al picioarelor, aspect care este de fapt ceva destul de comun.
70% din oameni, fără să știe, merg pe jos având un dezechilibru la nivelul picioarelor.
Acest lucru este foarte important, deoarece suprafețele portante de pe picioare afectează mecanica gleznei care, la rândul ei, afectează mecanica genunchiului, a șoldului și a întregii coloanei vertebrale.
Când conduceți o mașină sau faceți sport, un dezechilibru muscular ocular vă poate afecta negativ timpul de reacție și vă poate determina să vă mișcați ineficient. Această afectare va fi valabilă pentru toate articulațiile care se află între nivelul picioarelor și ochi
Rezultatul final va fi uzura excesivă a articulațiilor, creșterea inflamației în tot corpul, o creștere a stresului și a cortizolului care, la rândul său, vă reduce capacitatea de a profita de hormonul de creștere produs prin exerciții fizice. Hormonul de creștere la adult este esențial pentru construirea masei musculare și longevitate.
Așadar, un dezechilibru ocular poate afecta postura, corpul, sănătatea, performanța și longevitatea dumneavoastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter!
Scroll to Top