Problemele de învățare legate de vedere rămîn adesea necunoscute și netratate.
Imaginează-ți că te doare capul după 30 de minute de citit. Sau că îți petreci două ore pentru a face o temă de 20 de minute. Sau că ai terminat de citit și nu reușești să îți amintești ceea ce tocmai ai citit. Ai putea să rămâi motivat să înveți, zi după zi, an după an? Probabil că nu.
Există în lume milioane de copii care au probleme de învățare din cauza problemelor funcționale de vedere. Zilnic ei se luptă cu probleme la școală și în adâncul sufletului se consideră prea proști ca să poată învăța.
Știai că un copil cu inteligență normală plus acuitate vizuală perfectă poate avea totuși dificultăți de învățare din cauza problemelor funcționale de vedere?
Una din cauzele frecvente ale problemelor de învățare este insuficiența de convergență.
Insuficiența de convergență
Insuficiența de convergență este o problemă de vedere în care ochii nu lucrează împreună la aproape. Ea se poate trata ușor cu tratament specializat.
Insuficiența de convergență determină creierul să fie preocupat (distras) de mecanica cititului.
Ochii noștri pot fi asemănați cu două camere de luat vederi îndreptate către același punct, fiecare filmând din alt unghi. Atunci când nu sunt îndreptate strict către aceeași țintă , apare vederea dublă și mișcarea literelor pe pagină. Imaginează-ți cum ar fi să citești în asemenea condiții. Când coordonarea ochilor nu este pe pilot automat, așa cum ar trebui să fie, apare efort suplimentar de gândire și concentrare, iar acest efort interferă cu capacitatea creierului de a înțelege.
Copilul de obicei nu spune despre această tulburare de vedere, pentru că el crede că toată lumea vede la fel ca el. Iar daca spune despre ce probleme are, cel mai probabil i se răspunde că literele nu se mișcă pe pagină.
În aceste condiții, consecința este că, de cele mai multe ori copilul renunță să mai citească.
Uneori este posibil sa descopere că daca își acoperă un ochi, vederea dublă dispare.
În general un copil cu insuficiență de convergență va suferi în tăcere de încordare excesivă și de dureri de cap. Mai mult, este posibil să fie încadrat în categoria celor cu deficit de atenție ADHD.
75% din ceea ce învață un copil la școală, este procesat cu ajutorul vederii
Atunci când un copil are insuficienta de convergenta, este teribil de greu pentru el. Mama lui știe adesea instinctiv că există o problemă de vedere la copilul ei, chiar dacă doctorul îi spune că totul este în regulă.
Ce ai simți dacă, în timp ce vrei să citești, ochii tăi ar sări pur și simplu de la un rând la celălalt, citind cuvinte care nu sunt în ordine logică, citind și recitind același paragraf, fără prea multă eficiență?
În aceste condiții, pentru a înțelege textul, creierul trebuie să compenseze ceea ce ochii nu pot să urmărească, iar cuvintele și semnificația textului sunt mult mai greu de procesat. Copiii cu astfel de probleme ajung la oftalmolog, la pediatru și chiar la neurolog, dar rămân de obicei fără un diagnostic clar și fără ajutor.
Consultul oftalmologic
De cele mai multe ori, la consultul oftalmologic sunt verificate acuitatea vizuală precum și integritatea și sănătatea fizică a ochilor. Dar cam atât. În urma unui astfel de consult, părinții sunt asigurați că nu este nimic în neregulă cu vederea copilului lor. Drept consecință, părinții și profesorii pun presiune mai mare pe copil, îndemnându-l să se străduiască și mai mult la învățătură. Care este rezultatul? Copilul se descurajează și renunță să își mai dea osteneala.
Soluția este terapia vizuală
Problemele de învățare legate de vedere se pot corecta, dar nu exclusiv cu ochelari.
Soluția este terapia vizuală. Ea poate ajuta copiii să își manifeste întregul potențial, având în același timp un impact uriaș asupra ușurinței de a învăța, asupra stimei de sine și asupra relațiilor cu colegii și familia.
sursa: https://www.youtube.com/watch?v=9pHvS7Mr_l8&t=21s