Sindromul Duane

Sindromul Duane, denumit și sindromul de retracție Duane, este o tulburare a mișcării ochilor și o formă de strabism. Este prezent de la naștere datorită dezvoltării anormale a celui de-al 6-lea nerv cranian, nerv care controlează mușchiul drept lateral al globului ocular, care este responsabil pentru mișcarea laterală a ochiului (în special mișcarea exterioară a globului ocular). O persoană cu sindromul Duane întâmpină dificultăți în rotirea unuia sau ambilor ochi spre exterior sau spre interior.

Cauza apariției sindromului Duane nu este pe deplin înțeleasă.

Specialiștii au identificat tipurile și simptomele sindromului Duane, în funcție de modul în care anomalia nervului menționat mai sus afectează direcția unuia sau a ambilor ochi.

În sd Duane de tip I, ochiul afectat nu se poate deplasa spre exterior, prin urmare va devia către interior.

La tipul II, ochiul afectat nu se poate deplasa spre interior și deviază către exterior.

În tipul III de sindrom mișcarea ochiului va fi limitată atât spre exterior cât și spre interior, astfel că ochiul afectat va devia atât în ​​interior, cât și în exterior. Cea mai comună formă de sd Duane este tipul I.

Alte simptome care pot fi prezente în sd Duane:

  • Vedere redusă la ochiul afectat
  • Lipsa de aliniere a ochilor (ochii îndreptați în direcții diferite)
  • Postura anormală a capului și înclinarea constantă a capului
  • Îngustarea pleoapelor, ochiul afectat putând apărea mai mic decât celălalt ochi

La pacienții cu sindrom Duane există de obicei o afectare izolată a nervului cranian.

Alte probleme oculare pot fi prezente ocazional și includ tulburări ale altor nervi cranieni.

La un pacient cu sindrom Duane pot apărea și nistagmus (o mișcare involuntară repetitivă a globului ocular), cataractă sau anomalii ale nervului optic.

Totuși sănătatea generală a unui copil cu sindrom Duane este de cele mai multe ori complet normală.

Tratament

În prezent, sindromul Duane nu are un remediu, dar există opțiuni de terapie disponibile care ameliorează simptomele și îi ajută pe pacienți să ducă o viață normală și productivă.

Terapia fotosintonică se folosește adesea împreună cu alte activități vizuale și exerciții, stabilite în funcție de vârsta pacientului și severitatea sindromului Duane.

Cu opțiuni personalizate de urmărire și tratament, prognosticul pe termen lung al obținerii unei vederi bune este de obicei excelent.

În sindromul Duane intervenția chirurgicală este o soluție exclusiv cosmetică. Chirurgia are, de asemenea, riscuri suplimentare cunoscute și nu rezolvă problemele funcționale de vedere.

https://www.youtube.com/watch?v=9YC9_FuHAA4

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter!
Scroll to Top