Vederea dublă

Vederea dublă și cum este percepută subiectiv?

vedere dubla

Dacă textul pe care îl citești se estompează și se dublează sau dacă pare că se mișcă sau alunecă de pe pagină, atunci înseamnă că vezi dublu. Imaginile se pot dubla pe orizontală, pe verticală sau chiar pe diagonală.

https://www.youtube.com/watch?v=iH9d601tH_c

Vederea dublă apare atunci când la nivelul creierului, imaginile percepute de cei doi ochi, nu se suprapun.

Copiii cu vedere dublă nu povestesc părinților despre felul în care văd, pentru simplul motiv că de obicei  nu conștientizează că au o problemă și au convingerea că toată lumea vede la fel ca ei. Mulți dintre ei nu vor să își îngrijoreze părinții sau nu își doresc să fie considerați „anormali”.

Categorii de afecțiuni însoțite de vedere dublă

În general, vederea dublă (diplopia) poate apărea în următoarele cinci mari categorii de probleme

  • strabismul
  • afecțiunea tiroidiană numită boala Graves
  • miastenia gravis
  • scleroza multiplă
  • afectarea cerebrală (tumoră sau traumatism)

Dacă vederea dublă persistă și atunci când privești cu un singur ochi, atunci este posibil să ai astigmatism, sindrom de ochi uscat, cataracta sau afectare a  retinei.

 

Când este vederea dublă o urgență?

Este important să cunoști diferența între situațiile care suportă amânare și cele care sunt urgențe. Astfel poți să faci deosebirea  între a fi nevoie să mergi imediat la spital versus amânarea îngrijirii medicale.

  • Dacă ai  vedere dublă de mai mulți ani, probabil că nu este ceva foarte serios. Cu toate acestea, trebuie totuși să iți programezi un consult la medicul oftalmolog, pentru a afla care este cauza vederii duble.
  • Dacă ai citit fără pauză timp de 16 ore și simți că vezi dublu, cel mai probabil este că ochii tăi sunt solicitați și foarte obosiți. Sau poate că ai făcut toate temele și lucrările online în timpul acestei pandemii. Aceasta nu este neapărat o problemă de care trebuie să fii foarte îngrijorat, mai ales dacă dispare după o perioadă scurtă de odihnă a ochilor și nu mai revine niciodată.
  • Dacă dintr-o dată te trezești într-o dimineață că vezi dublu – Dacă vezi brusc mai multe benzi sau linii de circulație în timp ce conduci mașina – Dacă nu te simți bine, dacă îți pierzi puterea, ai senzație de leșin sau te doare capul, toate acestea însoțite de vedere dublă –  Nu neglija aceste semne de alarmă!

Dacă vederea dublă apare dintr-o dată, dacă te simți rău, sau dacă ai senzația că inima ta se comportă neobișnuit, atunci trebuie să mergi la medic. Ori de câte ori apar astfel de circumstanțe, ar trebui chiar să mergi la urgență, deoarece acestea ar putea fi semne foarte grave ale mai multor afecțiuni. Una dintre ele ar putea fi accidentul vascular cerebral. Sau este posibil să fie un altfel de incident cardiovascular, o problemă cu inima sau cu un vas de sânge din corp sau creier. Nu ignora semnele clinice, nu amâna  și nu aștepta „să vezi ce se întâmplă”! Tratează situația cu seriozitate întotdeauna când vederea dublă apare brusc într-un context clinic în care nu te simți bine.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter!
Scroll to Top